Divendres, 16 De Abril De 2021
Plaça de l'Església s/n, Ansovell, Cava - 25722
Telèfon: 973 353 112 Fax: -

Senderisme

04/06/2013

Camins de bast, camins d'història

Foto

Els camins de bast són camins ancestrals plens d'història i de vivències singulars. L'orografia abrupta en va condicionar el traçat i l'ús. Unien valls i pobles, permetent només el pas a peu de persones i d'animals. A través d'ells es transportaven les mercaderies, es duia el blat a moldre, s'anava a aplecs i festes... Com a úniques vies de comunicació, van esdevenir referències topogràfiques obligades. Durant el segle XX, però, l'obertura de carreteres, el despoblament i l'abandó de les activitats rurals tradicionals gairebé van relegar a l'oblit les seves traces centenàries. Recuperar els vells camins del Baridà és recuperar-ne l'essència i l'origen. A la vegada, els nous usos que la societat actual els hi dóna permeten fixar un patrimoni mereixedor d'ésser conservat.

Sota el lema Camins de bast, camins d'història, l'ajuntament de Cava ofereix 10 camins històrics condicionats i senyalitzats per a la pràctica del senderisme:

1. Camí d'Ansovell a Arsèguel per Belluda
2. Camí d'Ansovell a Boscalt
3. Camí de Boscalt a la Molina de Lletó
4. Camí de Cava a Ansovell
5. Camí de Cava a Arsèguel
6. Camí de Cava al Querforadat per coll d'Eruga
7. Camí de Cava al Querforadat per coll de Cristià
8. Camí del Querforadat a Estana
9. Camí Cardoner (tram de Boscalt a coll d'Eruga)
10. Camí de les Deveses a Sarroja (enllaç del camí 6 amb el 9)


La informació d'aquestes rutes, presentades de manera indivudualitzada més avall en aquesta pàgina, també es pot descarregar a la secció de senderisme de la pàgina web del Parc Olímpic del Segre (rutes a peu).

Hi ha informació complementaria sobre els nuclis o llocs que enllacen aquests antics camins a l'apartat Turisme. Alguns dels béns patrimonials protegits que s'indiquen com a punts d'interés en les rutes figuren a l'apartat Patrimoni.

Es recomana visualitzar o descarregar per imprimir en bona resolució el mapa general dels 10 camins al vincle que trobareu a continuació.


04/06/2013

1. Camí d’Ansovell a Arsèguel (camí de Belluda)

Foto


Temps: 1h 30'
Longitud: 5.700 m
Desnivell: 1.100 m
 
Punts d'interès: Ansovell, església parroquial de Sant Martí, església vella de Sant Martí (romànic, segle XII), la Coma de Grau, pont de la Tosca (riu Sobirà), Arsèguel.
 
Descripció: S'inicia al carrer Major d'Ansovell (extrem nord-est) i passa per l'indret on havia estat situat l'antic poble d'Ansovell, on destaquen les ruïnes romàniques de l'església vella de Sant Martí. Força més endavant creua la carretera d'Ansovell i, a continuació, la que condueix a cal Rill. Transcorre 'més avall de la casa i es dirigeix cap a Belluda mostrant, al seu pas per la Coma de Grau, unes vistes gairebé a vol d'ocell del poble d'Arsèguel. Des de Belluda -ja fora del terme municipal de Cava-, cal prendre el camí arranjat que condueix a Arsèguel passant el riu pel pont de la Tosca. El tram entre Ansovell i Belluda coincideix amb el camí que antigament era conegut pels ansovellans amb el nom de camí de la Seu d'Urgell.

Informació addicional

04/06/2013

2. Camí d’Ansovell a Boscalt (camí de Boscalt) GR-150

Foto


Temps: 20' 
Longitud: 1.450 m
Desnivell: 160 m

Punts d'interès: Ansovell, església parroquial de Sant Martí, coll de Boscalt, boix de Boscalt, santuari de la Mare de Déu de Boscalt.

Descripció: El camí s'inicia al carrer de la Canaleta d'Ansovell, a la dreta del començament de la pista forestal que condueix al santuari de la Mare de Déu de Boscalt. Ascendeix per davant de l'antiga font de la Canaleta, passant entre els camps d'Ansovell pel costat d'un dipòsit de l'aigua a l'indret anomenat prat de Jau fins arribar al coll  de Boscalt. En tot aquest tram es pot gaudir de magnífiques vistes de Cava, a l'altre costat de la vall, nucli dominat pel tossal de Beders o del Pubill, al cim del qual hi ha restes d'una fortificació medieval. Des del coll de Boscalt, seguint la pista, s'arriba al santuari, ja mencionat al segle XIII i lloc de culte probablement previ a la cristianització, al nord del qual hi ha el boix de Boscalt (Buxus sempervirens), arbust singular -un dels arbres més antics del Pirineu i potser de més de 500 anys- considerat per la gent del Baridà com a símbol de fortuna. A Boscalt hi havia un hostal, punt de parada del camí Cardoner o de la Sal, transitat des d'antic per traginers i exèrcits, i pel qual arribava la sal de Cardona a la Cerdanya. El camí d'Ansovell a Boscalt era recorregut cada primer dissabte de maig en processó, dient el rosari, pels habitants  d'Ansovell i de Cava, com a compliment d'un vot de poble en acció de gràcies pel guariment d'una pesta.

Informació addicional

04/06/2013

3. Camí de Boscalt a la Molina de Lletó (camí de la Molina)

Foto


Temps: 1h 10'
Longitud: 2.900 m
Desnivell: 440 m

Punts d'interès: Santuari de la Mare de Déu de Boscalt, boix de Boscalt, cortal de la Vidella, torrent de Santa Maria, coll de Monjot, la Molina de Lletó.

Descripció: S'inicia seguint la pista forestal que va del santuari de la Mare de Déu cap al coll de Boscalt, en direcció nord. Abans d'arribar al coll, a la banda esquerra hi ha l'inici del trencall del camí. El sender descendeix suaument per la costa fins entrar al bosc i després serpenteja entre els pins tot passant a migdia del cortal de la Vidella. Poc més enllà travessa el torrent de la mare de Déu -la tradició popular diu que la imatge de Maria que es venerava a santuari de Boscalt va ser trobada en aquest torrent per un bou dins un boix proper a la font de l'Abriguet-. El camí segueix un tram llarg pel bosc fins arribar al coll de Monjot, a partir del qual inicia el descens en direcció a la Molina de Lletó seguint el traçat del GR-150, primer entre pins i, poc després de deixar el terme municipal de Cava, per una costa damunt els camps de la Molina.

Informació addicional

04/06/2013

4. Camí de Cava a Ansovell (camí del Morer) GR-150

Foto


Temps: 1h'
Longitud: 3.150 m
Desnivell: 600 m

Punts d'interès: Cava, església parroquial de Sant Climent, pont de la Plana (riu de Cadí), el Morer, roure del Confòs, Ansovell, església parroquial de Sant Martí.

Descripció: S'inicia a la plaça de Cava i passa bordejant les parets de les cases de la banda de migdia del poble. Després descendeix per la Costa entremig de roures fins al lloc anomenat la Plana, on travessa el riu de Cadí per un pont de pedra estret del qual s'ignora l'antiguitat però del que la memòria popular diu que mai se l'ha endut cap riuada. A partir d'aquí comença l'ascens Morer amunt entremig d'un bosc de pins, tot travessant els Comellars i passant per una roureda on, a l'indret anomenat Confòs, un exemplar de roure de fulla gran (Quercus petraea) imposa la seva presència al marge del camí assolint un diàmetre remarcable a nivell pirinenc (1,34 m). D'aquí puja per l'Espona cap al poble d'Ansovell, on entra per la plaça de cal Julit (llevant). A banda d'altres usos, aquest era el camí que recorria el rector d'Ansovell per anar a celebrar la missa a Cava cada diumenge o festa de guardar.

Informació addicional

04/06/2013

5. Camí de Cava a Arsèguel (camí del Molí)

Foto


Temps: 1h 15'
Longitud: 4.300 m
Desnivell: 530 m

Punts d'interès: Cava, església parroquial de Sant Climent, la Moixa (murs de pedra seca), l'Oratori, la Cabanota, molí de Vinyoles, molí d'Arsèguel, Arsèguel.

Descripció: S'inicia al costat de l'església de Cava (ponent) i baixa cap a la Moixa vorejat per un antic mur de pedra seca de factura imponent i molt ben conservat. Més endavant, des del serrat de l'Oratori, es pot gaudir d'una vista privilegiada de tota la vall. Després de travessar el torrent de Sant Climent i el Pla de Cava, a l'indret anomenat serrat de l'Home Mort s'endinsa cap al bosc de les Jolies, on troba una bifurcació que condueix a Sant Cristòfol. Cal prendre la branca esquerra, que davalla per la vinya Vella -ara bosc- fins arribar a la carretera de Cava, a tocar del punt on hi havia l'antiga palanca d'Ansovell. A partir d'aquí transcorre per la pròpia carretera seguint el curs del riu. En aquest tram pavimentat hi ha el molí de Vinyoles -on anaven a moldre blat els habitants de la vall de Cava- i, més endavant (després de deixar el terme municipal endarrere), el molí d'Arsèguel, a partir del qual comença l'ascens fins arribar al poble. Aquest camí, que uneix Cava amb Arsèguel i -parcialment- també amb l'antic veïnat de Sant Cristòfol de Vinyoles, va tenir una gran rellevància històrica i social.

Informació addicional

04/06/2013

6. Camí de Cava al Querforadat (camí de coll d’Eruga) GR-150

Foto


Temps: 1h 45'
Longitud: 3.700 m
Desnivell: 550 m

Punts d'interès: Cava, església parroquial de Sant Climent, roc de l'Oró, veïnat de cal Pubill, roca de Morell, coll d'Eruga, el Querforadat, castell del Quer, església parroquial de Sant Genís.

Descripció: Surt de Cava pel carrer de la Casota (nordest) i puja cap al punt anomenat camp de Castell, on cal prendre la branca dreta. Des del mateix camí, no gaire més amunt d'aquest punt, es poden observar damunt d'una roca les restes d'una cantonada del castell de Cava, del que se sap que va ser destruït l'any 1712. El camí passa després proper al roc de l'Oró, des d'on es pot gaudir d'una panoràmica impressionant de tot el Cadí i del poble de Cava. Més endavant el camí creua una gran esllavissada que es va produir l'any 1997. Un cop a cal Pubill, prossegueix passant davant la font del veïnat i ascendeix en direcció al coll -deixant a la dreta el trencall del camí de les Deveses (num. 10)-, primer a traves d'una roureda i després a través d'un bosc de pins. En tot aquest tram es pot gaudir de les millors vistes del Cadí, especialment al passar per la roca de Morell. Travessant un dens bosc de pi roig, i ja molt aprop de coll d'Eruga, cal deixar el trencall del camí Cardoner (núm. 9) a la dreta i ascendir uns minuts fins a coll. Allà el camí gira cap a l'esquerra tot descendint cap al poble del Querforadat -primer entre pins i després pels camps-, on s'arriba enfilant el carrer de Migdia per davant de la font del Peró.

Informació addicional

04/06/2013

7. Camí de Cava al Querforadat (camí de coll de Cristià)

Foto


Temps: 1h 20'
Longitud: 3.200 m
Desnivell: 500 m

Punts d'interès: Cava, església parroquial de Sant Climent, coll de Cristià, el Querforadat, castell del Quer, església parroquial de Sant Genís.

Descripció: Surt de Cava pel carrer de la Casota (nord-est) i puja cap al punt anomenat camp de Castell, on cal prendre la branca esquerra. Travessa els camps de Cava, passa per les Teuleries -de les que en queden poques restes visibles- i surt a coll de Cristià. Un cop travessat el coll, va baixant per un bosc de pins. Després, vorejant antics camps de conreu, ja es divisa el roc del castell del Quer, on s'arriba en poca estona entrant a tocar la font de l'Andreu. És un camí recomanable per fer-lo a l'estiu, usat des de temps immemorial i que enllaça Cava amb el Querforadat per la via més curta possible,. A coll de Cristià hi havia una branca del camí en direcció nord -no senyalitzada- que comunicava Cava amb els llocs de Barguja, Bar i Toloriu.

Informació addicional

04/06/2013

8. Camí del Querforadat a Estana (camí d’Estana)

Foto


Temps: 1h 10'
Longitud: 3.450 m
Desnivell: 500 m

Punts d'interès: el Querforadat, església parroquial de Sant Genís, castell del Quer, el Doll (riu Naval - torrent dels Prats), roure del cortal del Garreta, coll de Pallers, Estana.

Descripció: El camí surt del peu del poble del Querforadat (llevant), davant mateix de la font de la Farratgeta, i descendeix entremig de camps -en algun tram entremig de roures i pins- pel serrat de l'Era del Llop fins travessar el torrent dels Prats i, després, el riu Naval o del Quer, a l'indret anomenat el Doll. Ja a l'altra banda, ascendeix costa amunt passant proper al cortal del Garreta, a poca distància del qual un roure singular destaca tant pel seu diàmetre (94 cm) com per la seva alçada. L'ascensió segueix pel bosc creuant dues vegades una pista forestal. A la segona (la de més amunt), aquest camí vell d'Estana s'ajunta amb l'antic camí Cardoner en la seva ascensió cap a coll de Pallers, ja dins el municipi veí d'Estana, a poca distancia del poble.

Informació addicional

13/06/2015

9. Camí Cardoner (tram de Boscalt a coll d’Eruga)

Foto


Temps: 1h 25'
Longitud: 5.265 m
Desnivell: 320 m

Punts d'interès: Santuari de la Mare de Déu de Boscalt, boix de Boscalt, cortal del Vinyal, la Collada, cortal del Roig, font del Roure del Gavatx, Sarroja, coll d'Eruga.

Descripció: El camí Cardoner o Saliner era un camí de bast pel qual arribava a la Cerdanya la sal provinent de Cardona. El tram senyalitzat té el seu inici a l'àrea recreativa del santuari de  Boscalt (antigament punt de parada dels traginers) i davalla, en l'actualitat en forma de pista forestal, en direcció est passant vora el cortal del Vinyal. A continuació transcorre força planer pel mig d'un dens bosc de pi roig, creuant diversos torrents (dels Hostalets, del Miquelet...) que baixen de Cadí. Arribats a la Collada, indret dominat per àmplies pastures, el camí conflueix amb la pista forestal que puja de Cava i segueix cap a la dreta, travessant la Llau de la font de l'Ós, fins a arribar al cortal del Roig. Poc més enllà, creua el torrent de les Planes -al costat del qual hi ha la font del Roure del Gavatx-, i s'enfila fins a Sarroja conservant la seva tipologia original de camí de ferradura. En aquest punt, deixant el camí de les Deveses (núm. 10) que condueix al veïnat de cal Pubill i Cava, gira a la dreta tot serrajant i endinsant-se en el bosc fins prop de coll d'Eruga, on troba el camí que va al Querforadat (núm. 6), actualment GR-150. Arribats a aquest indret, es pot triar continuar cap al Querforadat o emprendre el descens en direcció a Cava. El camí de la Sal continuava en direcció llevant cap a coll de Pallers i Bastanist, però no està habilitat per a la pràctica del senderisme en aquest sector del terme del Querforadat.

Informació addicional

13/06/2015

10. Camí de les Deveses a Sarroja (camí de les Deveses)

Foto


Temps: 30'
Longitud: 836 m
Desnivell: 61 m

Punts d'interès: Aquest sender enllaça el camí de coll d'Eruga (núm. 6) amb el camí Cardoner (núm. 9), que troba al serrat de Sarroja, facilitant un circuït més planer a qui no vulgui ascendir fins el coll.

Descripció: Pujant en direcció a coll d'Eruga pel GR-150 (camí núm. 6), passat el veïnat de cal Pubill i poc abans de la font dels Béixecs, cal prendre el trencall a la dreta que travessa un bos-quet de trèmols freqüentats per picots negres i que, a continuació, esdevé roureda a la solana i bosc de pins a la obaga. El camí travessa el torrent de l'Avet i troba el camí Cardoner (núm. 9) al serrat de Sarroja. En aquest punt es pot ascendir en direcció a coll d'Eruga i el Querforadat o baixar cap al cortal del Roig en direcció a Boscalt.
 

Informació addicional

Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web